Baka ditt eget bröd

För den som vill hålla nere kostnaderna, veta vad man stoppar i sig och samtidigt öka sin livskvalité finns det egentligen bara en sak att göra. Börja baka ditt eget bröd! 



Inget smakar så gott och gör hemmet så, tja, hemtrevligt! ;)



Jag har ett grundrecept som jag alltid utgår ifrån när jag bakar bröd. Utifrån detta recept lägger jag sedan till eller drar ifrån ingredienser för att få den typ av bröd jag är ute efter. Ibland har jag i havregryn, fullkornsmjöl av något slag, havrekli, rågmjöl osv...

Mitt grundrecept är som följer...

50 g färsk jäst
1,7 liter ljummet vatten
1,5 msk salt
Vetemjöl (jag har i så mycket så det blir en hanterbar deg)

Blanda ut jästen med lite vatten och sedan är det bara att blanda ihop allt och köra det i maskinen i ca 8 min. Låt jäsa till dubbel storlek. Vält ut hela degen på mjölat bakbord och mjöla degen innan du delar den. Skär i fyrkanter och lägg försiktigt upp på bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 250 grader och när den är varm gräddas bröden i 10-15 min eller tills de fått fin färg. Klart! 

Bröd för minst en vecka på enklast möjliga sätt. Och gott blir det också. 



Kommentarer